All about Tennis,  Important articles,  Interview with Nadal,  Rafael Nadal,  Roland Garros

RAFA NADAL: „NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZE VŠEHO JE BRÁT SPORT JAKO ZÁBAVU“

Media Planet Tennis

Rozhovor se s charismatickým španělským tenistou, který patří dlouhodobě mezi světové špičky této sportovní disciplíny.

Loňský návrat Rafaela Nadala na kurty byl pro všechny fanoušky tenisu očekávanou událostí. Charismatický tenisový hrdina ze Španělského království ovšem znovu potvrdil svou sílu a již po osmé zdvihl na kurtu Philippa Chartiera pohár mušketýrů a tím všem dal jasně najevo, že ´Vamos Rafa´ se bude na tenisových kurtech skandovat ještě nesčetněkrát.

Nedávno jste v jednom rozhovoru označil svůj návrat na kurty za zázrak. Určitě nejen vy jste byl překvapen úspěšnou sérií zápasů a skvělou formou. Letošní osmé vítězství na Roland Garros umlčelo už i ty nejzatvrzelejší pesimisty. Co nebo kdo vám nejvíce pomohl?
Když jsem mluvil o zázraku, měl jsem na mysli spíše výborné výsledky, než skutečnost, že vůbec znovu hraji. Návrat na kurt byl náročný a jsem vděčný celému svému týmu a samozřejmě také mé rodině, byli mi neuvěřitelnou podporou po celou dobu, všechny ty dlouhé měsíce bez hry. Máme za sebou spoustu práce a ano, troufnu si říct, že výsledky jsou v tuto chvíli téměř zázrakem

Jaké jsou Vaše současné ambice a plány?
Mým cílem je a vždycky bylo být připraven hrát na nejvyšší možné úrovni, udržet si dynamiku a posun vpřed a neustále se zlepšovat, protože vždycky je velký prostor pro zlepšení, ať už v životě děláte cokoliv a jste v tom jakkoliv dobří, vždy můžete být lepší.

Je o vás známo, že jste velkým fanouškem fotbalu. Když si chcete odpočinout od tenisu, věnujete se ještě i nějakému jinému sportu?
Zamiloval jsem si golf a snažím se hrát v každé volné chvíli, kdy je to možné. A ano, jak říkáte, miluji fotbal. Ale poslední dobou a hlavně po mých problémech s kolemen ho sleduji jen v televizi. Miluji sporty a obzvláště nejvíce tu dravost a soutěživost.

Vaše nadace RafaNadal má za sebou již spoustu úctyhodné práce. Myšlenka pomáhat potřebným lidem skrz hodnoty sportu je skvělá. Jaké máte v tuto chvíli s nadací plány?
Jsem přesvědčen, že je skvělé pomáhat lidem a vracet zpět alespoň část toho, co jsem sám získal. Takže stručně řečeno, mým plánem je i nadále pomáhat co nejvíce těm, kteří to potřebují.

Jak vnímáte současný vliv sportu na mladé lidi? Máte pocit, že se mladí za posledních 15 let stali ke sportu více apatičtí, nebo to vnímáte jen jako názory věčných pesimistů?
Ne, já tenhle názor určitě nesdílím, ale možná je to dáno tím odkud jsem a kde jsem prožil celý svůj dosavadní život. Myslím si, že sport je zásadně důležitý, měl by být hluboce zakotven v každé společnosti. Kromě toho je to podle mě také nejlepší způsob odreagování a zábavy. Nevím, jak je to u vás, ale v mém okolí byl sport vždy vnímaný jako důležitá součást života a všichni se na to snažíme dbát.

Váš strýc Toni Nadal již několikrát prohlásil, že hlavním důvodem Vašeho úsěchu je Vaše skromnost, pokora a neustálá snaha o zlepšení. Co byste Vy sám doporučil všem mladým sportovcům, kteří chtějí uspět?
Doporučil bych jim, aby si sport užívali, bavili se jím, respektovali své soupeře a neustále naslouchali a učili se. Ale jak často zdůrazňuji, nejdůležitější ze všeho je brát sport jako zábavu, to je pro mě zcela jasně na prvním místě.

Zdroj: Media Planet Letní sporty
Rok vydání:
2014 (8. vítězství na Roland Garros)

Darrah Sklars

An ordinary girl from the Czech Republic in part of Europe, amateur graphic designer and web editor interested in social networks / media • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT | Una chica corriente de la República Checa en parte de Europa, diseñadora gráfica aficionada y editora web interesada en redes sociales / medios • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT | Obyčejná dívka pocházející z České republiky v části Evropy, amatérská grafička a editorka webů se zájmem o sociální sítě/média • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com