Important articles,  Rafael Nadal,  Roger Federer,  Roland Garros

ROLAND GARROS V RUKOU RAFAELA NADALA

Král Paříže
Král Paříže

Část první: Až na jedinou výjimku si do Paříže jezdí rok co rok pro titul. A také oslavit narozeniny. Letos měl Rafael Nadal už sedmadvacáté a spojeny byly s pořádně velkým překvapením. Poté, co porazil ve 4. kole snadno ve třech setech talentovaného Japonce Nišikoriho, přivezli mu pořadatelé na dvorec čtyřpatrový dort s raketami, míčky, svíčkami a také několik dárků v tašce. Diváci mu zazpívali Happy Birthday… Pro Rafu to podle jeho slov bylo nečekané překvapení. „Každý rok je pro mě mimořádné hrát v den svých narozenin na tomto nádherném centrálním dvorci, který tolik ovlivnil mou kariéru. Atmosféra je pokaždé fantastická a všem bych za ni chtěl poděkovat,“ řekl. Dort samozřejmě sám sníst nemohl, a tak se v zákulisí s ostatními hráči mohl rozdělit. Jinak však ke kolegům příliš vstřícný nebyl: z areálu Rolanda Garrose si odvezl – jak jinak – další titul.

Část druhá: Jak to asi bude na Roland Garros vypadat první rok poté, co Rafael Nadal ukončí kariéru? Že by pocit prázdnoty? Podivné šimrání v oblasti břišní, že něco není, jak má být? A co teprve při dekorování šampiona! Kolik diváků se v první chvíli v duchu zeptá, kde že je Rafa? Vždyť budou zvyklí, že Paříž patří jen a jen nepřemožitelnému Španělovi, už osminásobnému králi! Vzápětí ho ale jistě zahlédnou. Buď v čestné lóži, nebo jak kráčí předat trofej svému nástupci. Nadal zkrátka k Roland Garros, kde letos znovu kraloval, bude patřit už navždy…

Část třetí, pohár pod palcem: Jako by se tenhle kluk narodil pro oranžový antukový svět a pro French Open! Lepšího antukáře svět nepoznal a lepšího se také asi (hned tak) nedočká. RAFAEL NADAL (27) rozhodně nekončí kariéru kvůli zdevastovaným kolenům, jak před pár měsíci kdekdo prorokoval. Naopak – napíná síly k dalšímu frontálnímu útoku snad ještě urputněji než dřív. Poosmé v kariéře ovládl Roland Garros, tolikrát žádný jiný tenista jeden grandslam nevyhrál. Ať zní spojení „sportovně nesmrtelný“ jako klišé, Nadal už takový určitě je.

oddělovač

VYROVNAL EMERSONA
Španělský toreador přitom turnaj nezačal nijak hvězdně. Rozhlížel se jako slabý motor do kopce. Set mu sebrali outsider Brands i Slovák Kližan, a když Rafa ve 3. kole porazil Fogniniho, ostře se zkritizoval: „Buď začnu hrát lépe, nebo můžu jet na Mallorku chytat ryby.“ Jeho oblíbená kratochvíle však naprosto nehrozila. Zabijácká levačka začala úřadovat v pravý čas, tak jak to má na grandslamech být – ve druhém týdnu. I když ho fanoušci mnohokrát viděli hrát na kurtech u Boloňského lesíku lépe, Nadal misi zvládl. „Sport bez cílů je hloupý a já jsem soutěživý. Jsem silným protivníkem, protože tenis miluji,“ řekl po vítězném finále. Ta slova vystihují celý jeho postoj k životu

Nadal na Roland Garros dobyl už 12. grandslamový titul (8x French Open, 2x Wimbledon, 1x Australian Open a US Open) a dostal se na úroveň Australana Emersona. Na záda už se dívá jen druhému Samprasovi (14 titulů) a stále nedostižnému Federerovi (17). Tucet grandslamů dobyl Nadal jako druhý nejmladší v historii ve věku 27 let a 6 dní, Federer byl o necelý rok mladší.

A propos Federer… Na antuce zažil další dílčí propad, Jo-Wilfried Tsonga s ním ve čtvrtfinále doslova vyběhl 7:5, 6:3, 6:3. V nadsázce lze říci, že více než výkony zaujal Švýcar novým jarním účesem. Šampion z roku 2009 nebyl ve své pohodě, hodně kazil, král jako „obyčejný smrtelník“ a nikoliv legenda. Teprve podruhé za devět let v Paříži nedosáhl na semifinále a v sezoně ještě nezískal ani jeden titul; tak dlouho na něj čekal naposledy v roce 2000. „Byla to pro mě zdrcující porážka, ve všem jsem byl horší. Už se těším na jiné povrchy,“ prohodil zklamaně a vydal se připravovat na milovanou trávu.

FINÁLE V SEMIFINÁLE
Turnaj měl předčasné finále už v semifinále. V něm se střetli dva titáni: Rafael Nadal a světová jednička Novak Djokovič. „V předčasném finále nic nevyhrajete,“ prohlásil Španěl, ale v duchu jistě oba soupeři věděli, že klíč k poháru je právě mezi nejlepšími čtyřmi. Poprvé od roku 2008 proti sobě nastoupili na grandslamu jindy než ve finále. Srb po žádném jiném titulu neprahne více, je v podobné pozici jako Federer před rokem 2009. Také vyhrál vše, nač člověk pomyslí, ale Pohár mušketýrů v jeho sbírce v uzamčené místnosti bělehradského klubu Djokovičů schází. „Chci se stát osmým tenistou historie, který získá kariérní grandslam,“ vyhlásil před sezonou.

Favorit byl jasný, Nadal v minulosti Srba v Paříži čtyřikrát porazil, naposledy loni ve finále. Navíc zde prohrál jen jednou, v sezoně 2009 se Söderlingem, kdy byl zničený fyzicky i psychicky po rozchodu rodičů. Zápas to byl velkolepý, elektrizující a jeho kvalita byla v závěru naprosto špičková. Čtyři a půl hodinu dlouhou přetahovanou vyhrál Španěl 6:4, 3:6, 6:1, 6:7(3), 9:7 a zvítězil tak ve dvacátém z pětatřiceti vzájemných utkání.

„Bylo to jedno z nejlepších utkání na antuce, které jsem kdy viděl,“ rozplývá se Mats Wilander, bývalá světová jednička. Nadal podával ve čtvrtém setu na postup, ale selhal, ztratil i tie-break, a když na startu páté sady prohrával 0:2, v jeho očích šlo vyčíst náznak paniky. V Paříži výjimečný okamžik. Zápas se zlomil za stavu 4:3 pro podávajícího Djokoviče, který při shodě zahrál vítězný míč, ale byl příliš blízko sítě a dotkl se jí! Obrovská chyba, od té chvíle se vítězství začalo stěhovat k Nadalovi. Jako by více věřil, víc bojoval, více chtěl…
„Byl jsem součástí neuvěřitelného zápasu, ale cítím zklamání. Ještě mám ovšem před sebou několik let, do Paříže se vrátím a pokusím se triumfovat,“ slíbil poražený.

FINÁLE? MOC SNADNÉ
Nadalův strýc a trenér Toni skákal na tribuně jako o život. „Neuvěřitelné!“ vydechl a zdůraznil, čím vším si Nadal musel projít v posledních měsících. Ještě však čekala jedna překážka. Krajan David Ferrer se do finále dostal díky jasné převaze v semifinále s domácí modlou Tsongou. Jenže se opět ukázalo, že Ferrer je fantastický do té doby, než se střetne s hráči proslulé čtyřky. Nadala porazil z 24 pokusů jen čtyřikrát, na antuce naposledy před devíti lety. Favorit si doslova doběhl pro pohár a celkem 59. vítězství v areálu Roland Garrose v podobné rychlosti, jakou běhává stovku ten, který mu trofej předával – Usain Bolt. 6:3, 6:2, 6:3. Bohužel, vyvrcholení turnaje nestálo za řeč, napětí se rovnalo nule. „O osmi titulech se mi ani nesnilo,“ řekl Nadal. Druhý v pořadí získaných titulů, Švéd Borg, slavil v Paříži „jen“ šestkrát.

Proč Nadal opět triumfoval? Hlavně díky skvělé fyzičce, vůli a soustředění na každý míč. A také díky respektu k soupeřům. Možná se mnozí divili, proč se tak strašně vztekal v prvním týdnu na pořadatele, kteří jeho zápas zařadili později, a on pak kvůli dešti nestihl odehrát v daný den a přišel o drahocenný odpočinek. Ráno musel vstávat nezvykle brzo a hrál dva dny v řadě. „Tohle celé je špatný vtip,“ soptil. Má totiž rád řád a nic nechce podcenit, odpočinek už vůbec ne. Přece jen mu jde i o stav jeho kolen. Také proto po náročné výhře nad Djokovičem řekl: „Mám radost, že koleno po tak těžkém zápase bylo druhý den stoprocentní, to mě těší nejvíc.“

Program turnajů zřejmě i nadále omezí. Letos po triumfu v Indian Wells například vynechal Miami. Vyplácí se mu to. Poté, co od Wimbledonu nehrál a letos se vrátil v Jižní Americe, odehrál devět turnajů, sedm z nich vyhrál (Sao Paulo, Acapulko, Indian Wells, Barcelona, Madrid, Řím, French Open) a dvakrát byl ve finále. Co dodat? „Nicméně se nedá říci, že bych byl v nejlepší kondici. Ale před pěti měsíci nikdo z našeho týmu o něčem takovém ani nesnil, přišlo nám nemožné vyhrát Paříž. Proto je titul o to emocionálnější a pro mě velmi důležitý. Je to završení mého návratu na kurty. Jsme zpět!“ dodal Nadal, který v žebříčku paradoxně klesl na páté místo za Ferrera.

Všichni mu gratulovali. Za všechny to shrnul trojnásobný vítěz Paříže Gustavo Kuerten: „Znovu, znovu a znovu Nadal. Už osmkrát. Je z jiného světa.“

Zdroj: Magazín Tennis Arena

oddělovač

Darrah Sklars

An ordinary girl from the Czech Republic in part of Europe, amateur graphic designer and web editor interested in social networks / media • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT | Una chica corriente de la República Checa en parte de Europa, diseñadora gráfica aficionada y editora web interesada en redes sociales / medios • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT | Obyčejná dívka pocházející z České republiky v části Evropy, amatérská grafička a editorka webů se zájmem o sociální sítě/média • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT

2 komentáře

  • Lussi

    Páni, nějaká fotka toho dortu není? 😀 Určitě musel být úžasný 🙂 hlavně tě obdivuju, že se ti vůbec chce psát a překládat takové články, to já bych se na to víš co 😀 fakt si cením, jaký čas a úsilí věnuješ webu! Rafovi opět gratulace, však on je nejlepší 😛 alespon v našich očích!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com