Interview with Nadal

Tisková konference s Nadalem

Opět přináším starší článek, který byl zveřejněn na blog.cz, než jsem se dostala sem na web 🙂

Řím, Itálie
Pondělí, 21. květen 2012
Rozhovor s: Rafael Nadal

Blahopřeji. Bravo a můžete nám říct, jestli jste se cítil trochu mimo. Zdálo se, že jsi hrál krátce vzadu a pak se to náhle změnilo k převzetí iniciativy a zdálo se, že máš trochu obavy?
Nadal: Na začátku zápasu? S tím nesouhlasím. Omlouvám se – začal jsem hrát svým vítězným forehandem a později našel dobrý bod, který mi slouží k tomu, abych nepřišel o zlomový bod a šel proti síti, no ztratil jsem útok a nemohl bránit míč a když se hraje dlouho, je těžké útočit a když jsem měl šanci, moje taktika byla agresivní, a když jsem se bránil bráněním, když jsem hrál agresivně, neměl jsem pocit, že hraji krátce za čárou 5m, no máte svůj názor i můj. Můžeme si to ověřit v televizi.

Také Djokovič řekl, že si myslel, že jsi nehrál, jak nejlépe umíš. Řek, že Nadal nehrál velmi dobře?
Nadal: Myslíte si, že to bylo špatné finále?
Ne, ale myslím …….
Nadal: Já jsem toho názoru, že jsem dobrý v tom, co umím dělat nejlépe.

Hrál jsi … myslíš si, že jsi byl v loňském roce příliš defenzivní, příliš vzdálený od základní čáry a letos blíž?
Nadal: Snažím se, ale proti němu to bylo těžké, například v Monte Carlo – můj pocit je podobný hře v Montecarlu, ale mé podání nefungovalo tak dobře jako dnes. Když nesloužíš perfektně na 100%, pak jsi v průšvihu, protože obrátit to je těžké. Snažím se hrát více agresivně a lépe se dotknout míče, můj forhend je více bolestivý(?), než v loňském roce a to je důvodem, proč jsem schopen jít více do stran. Minulý rok jsem se snažil střílet (míček) krátce, no ne dost dobře, letos to je dobré a jsem rád a ……. že jsem vyhrál v Římě bez ztráty setu, no jsou zde nejlepší hráči světa, jakými jsou například Berdych a Ferrer a Djokovič a tak jsem šťastný, no nejdůležitější není vyhrát proti těmto hráčům, ale vyhrát pro mě nejdůležitější titul roku a to je to, proč jsem šťastný, a to je nejdůležitější ….

Montecarlo, Barcelona a Řím a období antuky přichází do Paříže – očekával jsi, že pojedeš do perfektního Paříže?
Nadal: Antuková sezóna je pro mě oddělená od sebe a tvoří tu chybu Madridu. Hraji dobře a na náležité úrovni podle mého názoru, a tak obvykle to je trochu něco víc – není snadné to říct, méně jednodušší nalézt ten správný pocit a rozvíjet svou hru a myslím, že jsem udělal dobře a hrál jsem dobře téměř každý zápas, hrál jsem solidně, no druhý set proti Mayerovi nebyl můj nejlepší, pokud jsou vhodné podmínky ke hře, pak jsem víc než šťastný za způsob, jakým se koncentruji na práci během tohoto turnaje.

Loni v létě jsi řekl, že víš jaké to je muset na tom zapracovat, ale že musím počkat na poslední sezónu. Funguje všechno tak jak má tento rok?
Nadal: Řekl jsem to, když jsem přišel o některé finále a nelze očekávat, že budu perfektní po celou tu dobu, kdy ztratíte finále jako já minulý rok a jedno v letošním roce, že budete mít pod kontrolou své emoce, když příjdete o vítězství a je fantastické, když vyhrajete a naleznete ten správný bod, pokračovat v práci a udržet si výhru a být konkurenceschopný v každém turnaji, pracovat každý den a příjmout ztrátu, protože to je hra a v tomto sportu vždycky ztratíte – své zakončení 3rd nebo 5th nebo ztratíte semifinále nebo čtvrtletí, nebo finále – můžete vyhrát jenom jedno, ale to je normální, že ztratíte, bude potřeba být trpělivým, počkat na svou chvíli a příjmout svou ztrátu, aby jste byl konkurenceschopným… A můžete vyhrát několik bodů a ztratit, ztratit zápas, no dnes jsem vyhrál a to je rozdíl. Nepotřebujete nalézt velké věci – jsou to malé věci, které jsou rozdílné.

Je to psychicky důležité vrátit se na 2 pozici?
Nadal: Já vím, že jsem řekl, že je lepší 2 než 3 a 3 lepší než 4 a lepší 1 než 2, ale po 8 letech být v top 2 žebříčku není velký rozdíl a je to normální, že nastává změna v pořadí v následujícím měsíci po Roland Garros nebo Wimbledonu a jsem pár bodů od Rogera, no jsem v soutěži a jsem ve správné pozici s několika body dělícími od prvního místa a to je nejdůležitější věcí a jsem za to šťastný a na správném místě v žebříčku soutěže a number 2 po uzavření závodu, a to je motivací pro dnešek a jsem připraven pro druhé místo v lize.

Rafo, myslím si, že tohle vítězství je hodně důležité po psychologické stránce bez rozdílu a také otázka – byl jsi požádán k odchodu na kurt to vysvětlit, nebo jsi si myslel, že by to byl špatný nápad?
Nadal: Ptáte se špatně, že to není má práce. Byli jsme zde až do 8.15 a dnes hrajeme tento turnaj rádi. Včerejší podmínky nebyly ideální a dnes je tu více publika. Nechceme o tom rozhodovat – To je ATP a podle mého názoru nastala správná situace. Byla to smutná situace, kdy jsem zůstal ještě jeden den v Římě a měl si odpočinout, proto jsme to raději odřekli na další den, no protože máme rádi tento turnaj a byl to turnaj jeden z nejdůležitějších v sezóně, takže jsme věřili, že budeme hrát ve správných podmínkách.

Rafo, v Paříži si půjdeš pro svůj sedmý titul — bude rekord?
Nadal: Ano – ale já jsem vyhrál v Římě a budu mít tiskovou konferenci v Paříži a budeme v Roland Garros, jsme v Římě a je šťastný den být zde, titul příjde jindy. Je to součástí systému a Řím je historický, a to je pro mě velmi důležité udržet se ve hře, udržet vítězství a dnes jsem s tímto osobně spokojený.

Po psychologické stránce je dnešní vítězství důležité
Nadal: Vítězství je důležité a to pro všechny, když prohrajete, budete hrát s pochybnostmi, tenisový zápas je o tom, a pro mě je důležité získat tuhle trofej do své ložnice, já prostě vyhrál .. je to sen a důvěra toho, že jsem hrál dobře a tohle přichází, když hraji na správné úrovni a budu doufat, že takhle budu hrát.

Říkal jsi, že nemůžeš očekávat tu nejlepší hru každý den – kterou od sebe očekáváš
Nadal: Snažím se co nejlépe v každém turnaji. Když hrajete nejlépe, nemůžete udělat více – vášeň a láska ke hře a láska k zápasu, nemůžete žádat něco navíc.

Originál/Original: InternazionaliBNLDItalia.com
Inspirace překladu/Inspiration translation: NadalNews.com
Přeložil/a: Derryn

Darrah Sklars

An ordinary girl from the Czech Republic in part of Europe, amateur graphic designer and web editor interested in social networks / media • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT | Una chica corriente de la República Checa en parte de Europa, diseñadora gráfica aficionada y editora web interesada en redes sociales / medios • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT | Obyčejná dívka pocházející z České republiky v části Evropy, amatérská grafička a editorka webů se zájmem o sociální sítě/média • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com