Dalía,  Important articles,  Rafael Nadal

Antukový Bůh Rafa – Legendou díky vášni

Umím trpět, proto vítězím“ – říká sedminásobný šampion Nadal

Plakal, jako kamzík skákal po tribunách, líbal přítelkyni, objímal rodiče, strýčka Toniho, který jej trénuje od dětství, skočil do náruče basketbalového obra z NBA a kamaráda Paula Gasola.

RAFAEL NADAL (26) po sedmém triumfu na French Open zasáhsly emoce jako nikdy dřív. O pár desítek metrů dál schovával hlavu v dlanich NOVAK DJOKOVIČ (25). Ručník mu na chvíli dal „anonymitu“. Ta porážka proklatě bolela.

Právě skončilo neobyčejné finále Roland Garros. Vítěz otevřel brány historie, poraženému se tentýž sen rozplynul. Minimálně na jeden rok.

BORG CHYBĚL

Osmkrát hrál Nadal Roland Garros, sedmkrát zvedl pohár pro vítěze; poprvé v sezóně 2005. Obdivuhodné a těžko překontelné. Můžete debatovat, kdo je nejlepším hráčem současnosti, povrch s názvem antuka však svého boha má. Léta se říkalo, že šest titulů Björna Borga jen tak nikdo netrumfne. Nadal to dokázal už ve 26 letech a vstoupil mezi žijící legendy. Světovou jedničku ze Srbska skolil v deštěm ovlivněném finále 6:4, 6:3, 2:6, 7:5. „Miluju tenhle turnaj, miluju tuhle trofej a mám doma místo ještě na další. Prožívám nepopsatelné emoce,“ říkal dojatý Španěl s lehkým úsměvem.

Možná byste čekali, že mu pohár předá symbolicky Borg. Nikoliv. Zaskočil další Švéd – Mats Wilander. Jako by Borg slávu svého následovníka nechtěl vidět… Nadal nejenže mu sebral pařížský rekord, ale vyrovnal se mu i co do počtu grandslamových titulů – nyní jich mají oba jedenáct.

Djokovič těžce překousával neúspěch, ale přijal ho se ctí. Vyhrál tři předchozí grandslamové tituly, v nichž posbíral 27 vítězství v řadě, ve všech finále porazil Nadala. Na titul z French Open však bude dál čekat. Mohl se stát prvním tenistou, který po 43 letech od doby Levera vyhraje čtyři grandslamy v řadě. „Je to šance vstoupit do historie, obrovská motivace,“ povídal svěřenec Slováka Mariana Vajdy před finále. Turnajem neprocházel lehce. Třeba Ital Seppi nad ním v osmifinále vedl 2:0 na sety, Tsonga měl ve čtvrtfinále dokonce čtyři mečboly (!). Na druhou stranu v semifinále Srb snadno pořídil s chybujícím Federerem, který prohrál 0:3, a poprvé vstoupil do finále Roland Garros.

OBRAT ZASTAVIL DÉŠŤ

To Nadal drtil všechny. Během šesti zápasů do finále neztratil set a udělal o polovinu méně nevynucených chyb než Djokovič. Z forhendu jste jej pomalu neviděli zkazit, do sítě už vůbec ne. Jasný favorit! Finále tak dlouho vypadalo. Španěl vedl 2:0 na sety, Srb byl pozadu, mlátil raketou, při jednom třídání dokonce rozbil plast na lavičce s nápisem sponzora a pořadatelé ji museli vyměnit. Diváci pískali, jiní se smáli. Šlo o příliš mnoho. Karta se ale s dalším deštěm začala obracet. Djokovič vyhrál osm her v řadě a tím i třetí set, ve čtvrtém hned vzal rozladěnému soupeři podání. „Míče jsou těžké, Nadalovi údery nemají potřebný spin a neskáčou tak vysoko,“ komentoval to v zákulisí manažer a promotér Ion Tiranic.

Rozjetého Srbavšak osudově zastavil déšť, který zesílil nad únosnou mez. A finále se poprvé od roku 1973 muselo dohrát v pondělí. Štěstí z nebe kapalo Nadalovi. „Kdyby totiž v neděli nepršelo, Rafa by prohrál,“ měl jasno bývalý hráč Manolo Santana. O den později i přes další přepršku vyhrál Nadal čtvrtý set 7:5. Srb zakončil bitvu nejhůř, jak mohl – dvojchybě sám nemohl uvěřit. „Nadechoval jsem se k obratu, jenže přišel na začátku čtvrté sady v neděli déšť. První přerušení ale zase pomohlo mně. Nebudu se vymlouvat. Vyhrál lepší hráč,“ uznal Djokovič. „Druhé přerušení pro mě bylo pozitivní. Podmínky už ale nebyly normální, míče byly hrozně těžké,“ uvedl Nadal.

Byl k smrti unavený. Tři minuty před pondělní dohrávkou se prý cítil mizerně. Bez energie. „Je smůla, že Rafa hraje v tak složité éře tenisu,“ uvedl po finále jeho strýc Toni Nadal. „Takhle bych to neřekl. Mám báječné soupeře a dnes vám řeknu, že i když jsem prohrál s Novakem maratonské finále Australian Open, užil jsem si ho. Teď mám v rukou nejdůležitější trofej na světě. Nemůžete vyhrát pokaždé,“ opáčil Nadal, který čelil otázkám, kolikrát ještě může v Paříži triumfovat. „Budu sem jezdit, dokud budu cítit vášeň. Zatím pořád vstávám s ohromnou motivací, rád trénuji a děsí mě všechny porážky. Snad mi to ještě dlouho vydrží.“

HLAVA, POHYB, FORHEND

Můžete si lámat hlavu, proč je Nadal antukovým králem. Proč vlastně vítězí? Důvodů je několik a jsou pořád stejné:

  • Skvěle se na antuce pohybuje, doběhne i zdánlivě nemožné míče a ještě z nich umí zahrát fantastický obranný úder.

  • Jeho forhend s ďábelským spinem je na antuce nejnebezpečnější ze všech povrchů (a jak vidno, s deštěm a těžšími míči razantně ztrácí na účinnosti).

  • Mentální síla. „Musíte běhat a trpět. To já umím, obětuji se pro každý bod,“ říká sám šampion. Není co dodat.

  • Bojuje, i když se mu nedaří. Tím soupeře mnohdy zlomí.

  • Nikdy nic a nikoho nepodcení!

  • Soupeři z něj mají strach, mnozí jdou na kurt předem poražení, to jim ubírá šance na úspěch.

Kdysi bývaly legendární bitvy s Federerem, nyní jsou to zase řeže s Djokovičem. Celkem spolu hráli 33 utkání a 19 z nich vyhrál Nadal. Kdy se potkají příště?
 Vytvořil tištění magazín Tennis Arena, přepsala Derryn

Darrah Sklars

An ordinary girl from the Czech Republic in part of Europe, amateur graphic designer and web editor interested in social networks / media • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT | Una chica corriente de la República Checa en parte de Europa, diseñadora gráfica aficionada y editora web interesada en redes sociales / medios • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT | Obyčejná dívka pocházející z České republiky v části Evropy, amatérská grafička a editorka webů se zájmem o sociální sítě/média • INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, TUMBLR, VK.COM, OK.RU, REDDIT

3 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com